De omgevingElburg


Prachtig gelegen op de Veluwe, omringt door bos en water ligt Hanzestad Elburg. De binnenstad van Elburg heeft een rijke historie en heeft nog veel van haar karakteristieke elementen weten te bewaren. In het gezellige centrum kunt u genieten van een ruim winkelaanbod en de vele zonnige terrassen. Elburg is een oude vissersstad die ooit aan de Zuiderzee lag. Veel in het stadje doet nog denken aan die tijd. De stad is omringd door prachtige wallen en als je door de straatjes en steegjes loopt hangt er nog de sfeer van de middeleeuwen. Het meest opvallende is de Vischpoort. Een leuke activiteit is een zeiltocht in een originele botter. Kom sfeer proeven en geniet van alles wat Elburg u te bieden heeft.


Doornspijk


Doornspijk is een overwegend agrarische gemeenschap en ligt tussen Elburg en Nunspeet. Het is één van de oudste dorpen van de Noord-West Veluwe. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn: de Nederlands Hervormde Kerk en Huize Klarenbeek. Oorspronkelijk lag het centrum van de plaats ten noorden van de huidige plaats nabij de Sint-Ludgeruskerk aan de Zuiderzeedijk. Nadat de kerk in 1825 door overstroming en blikseminslag verloren was gegaan werd er een nieuwe kerk gebouwd op grotere afstand van de Zuiderzee tegenover het Erf Klarenbeek. Het centrum van het dorp kwam rond deze nieuw gebouwde kerk te liggen. De Kerkdijk van het huidige dorp naar de plaats waar de oude kerk heeft gestaan vormde oorspronkelijk de verbinding tussen het achterland en de oude kern aan de Zuiderzee.


Harderwijk


Harderwijk is een stad om te ontdekken. De Vischpoort, de Grote Kerk, het Stadsmuseum, de Vischmarkt. Zomaar een selectie van de vele bezienswaardigheden en highlights van Hanzestad Harderwijk. Historische stad aan de rand van de Veluwe. Struin door de sfeervolle straatjes en leer de stad kennen. Of je nu wandelend of fietsend de stad ontdekt. Laat je verrassen door de gastvrijheid, gezelligheid en veelzijdigheid.

Harderwijk is een Hanzestad. En dat zie je. De rijke geschiedenis heeft zijn sporen achter gelaten. Of je nu wilt shoppen, genieten op het terras, een wandeling langs alle historische bezienswaardigheden. Het kan allemaal! Is de stad iets te druk voor je? Ontdek de adembenemende natuur rondom Harderwijk. De Veluwe heeft zoveel moois te bieden. Prachtige tuinen, tropische planten, uitgestrekte bossen en heidevelden. Hier raak je nooit uitgekeken.

Nunspeet


Nunspeet ligt op de Noordwest-Veluwe op de scheiding van het bosrijke Veluwemassief en het Veluwemeer. De overgang hiertussen wordt gevormd door het cultuurlandschap met weilanden, houtwallen en singels en oude hoeves. Door de aanwezigheid van bos, water, zandgronden zoals Hulshorsterzand en heidevelden trekt Nunspeet jaarlijks veel toeristen. Rond Nunspeet zijn veel wandel- en fietsroutes uitgezet. Het gebied leent zich ook goed voor mountainbiken. Als beginpunt hiervoor is het Veluwetransferium nabij station Nunspeet aangelegd, met onder meer een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer.

Aan het Veluwemeer bij Nunspeet zijn naast vier badstranden met watersporthavens ook een surfstrand en een vogel-uitkijkpost aangelegd. Het Veluwemeer is geschikt voor veel windsurfers en kitesurfers vanwege het relatief ondiepe water. In de zomer onderhoudt een fietspont een regelmatige dienst tussen Polsmaten te Nunspeet en Bremerbergse Hoek in Biddinghuizen.

Ten zuiden van Nunspeet liggen de Kroondomeinen die doorlopen tot aan Paleis Het Loo in Apeldoorn.


't Harde


Het dorp 't Harde is vernoemd naar de hardere ondergrond die hier was in vergelijking met omliggende gebieden. Het dorp telt ruim 6.000 inwoners. Interessant in het dorp zijn onder andere het Artilleriemuseum en Kasteel Zwaluwenburg. De belangrijkste attractie in 't Harde is het zwembad: De Hokseberg.


Epe


De ligging in natuurgebied de Veluwe heeft Epe tot een toeristische trekpleister gemaakt. Toeristen komen voor de omliggende bossen en heide zoals de Renderklippen. Het wild in de bossen rondom Epe, is een bron van inkomsten. De toeristische aantrekkingskracht van wilde dieren is groot. Sinds december 2007 is er in Epe naast het gemeentehuis een ijsbaan te vinden; Epe on ice. De ijsbaan blijft ongeveer een maand staan. Elke zomer in juli vindt in het centrum van Epe een braderie plaats. Dit trekt veel bezoekers. Ook is Epe bekend om het jaarlijkse Jazz festival in de zomermaanden: Jazz comes to town Epe!

Zwolle


De Hanzestad Zwolle is een bezoekje meer dan waard. Trek er gerust maar meer dagen voor uit, want één dag is niet voldoende om de stad te beleven.

Zwolle heeft een historische binnenstad met veel bezienswaardigheden, zoals Museum de Fundatie en Waanders in de Broeren, restaurants die geroemd worden om hun culinaire hoogstandjes zoals De Librije, gezellige terrasjes en kroegen, een gezellige binnenstad met gastvrije winkeliers en natuurlijk volop mogelijkheden voor avondje uit, zoals theater Odeon de Spiegel.


Vierhouten


De eretitel ‘De culinaire parel van de Veluwe’ dankt Vierhouten aan de gastvrije hotels, restaurants en natuurlijk de Wilddagen. De naam Vierhouten verwijst waarschijnlijk naar de vier bossen, de vier houten, die rondom het dorp liggen: het Vierhouterbos, het Vreebos, het Elspeterbos en het Gortelsebos. Hier vind je knoestige bomen, stuifzand, heidevelden, stille vennen en open ruimtes. Edelherten, reeën, wilde zwijnen, moeflons, dassen en haviken kunnen hier je pad kruisen. In Vierhouten kunnen jong en oud heerlijk vertoeven en genieten. Wandelen of fietsen in de natuur, smullen in de heerlijke restaurants met ieder zijn eigen specialiteit, uitgaan, genieten van de rust, de ruimte en de gezelligheid. Want met de vele campings, attracties en activiteiten is Vierhouten sprankelend en vitaal.


Kampen


De historische Hanzestad Kampen leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, al dan niet onder leiding van een professionele gids. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden. Ook de zeven Kamper kernen en het Kampereiland met vele terpboerderijen, maken een bezoek aan Kampen en de regio IJsseldelta absoluut de moeite waard.